Budapest utcáin számos világhírű képzőművészeti és építészeti alkotás tündököl a maga kacér látványosságával, vagy éppen alig észrevehető szerénységével. Nos, a New York kávéház esetében inkább a monumentalitás és a szemmel látható pompa jellemző, melyet nehéz nem észrevenni a Blaha Lujza tér irányából a Wesselényi utca felé haladva.

Aki gyakran jár errefelé, talán teljesen megszokta már nem mindennapi látványát, de lássuk, miért ennyire különleges ez a kávészentély a nagyvilág szemében!

A világ hajt fejet nagysága előtt

A New York-palota eredetileg a New York Biztosítótársaság székházaként funkcionált, mely egy magyarországi tanító, később jogász, Max Aufricht közbenjárásával Párizs után Magyarországon is terjeszkedni kezdett. A központi elhelyezkedésű, eklektikus stílusú, négy emeletes építményt Hauszmann Alajos keze alatt dolgozó tervezők vetették papírra.

Hauszmann többek között a Budavári palota építésvezetésében is részt vett és számos reneszánsz, barokk és szecessziós remekmű elismert tervezője. Egyik legnagyobb egyéni alkotása mégis a New York kávéház, melynek földszinti csarnokát már az 1894-es átadáskor is patinás kávézóként rendezték be.

Itt születtek a Pál utcai fiúk

Villámgyorsan vált magyar költők, írók, és művészóriások közkedvelt gyülekezőhelyévé a kávéház. A teljesség igénye nélkül Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, vagy Weöres Sándor fordultak meg napi szinten a New Yorkban.

Márai Sándor egyenesen így fogalmazott: „Kávéház nélkül nincs irodalom.” Ha belegondolunk abba, hogy a magyar történelemben hol születtek korszakalkotó összefogások, szoros barátságok, forradalmi ötletek, akkor bizton állíthatjuk, hogy Márainak igaza volt.

Az évente megrendezésre kerülő New York Művészpáholy keretein belül, múltjuk előtt tisztelegve, a mai napig lelkesen támogatják a kortárs alkotók összefogását.

Mitológia és művészet kívül-belül

A palota impozáns külső megjelenésében, ma már a New York Palace Hotel nevet viseli és százhét szobás luxusszállodaként funkcionál. A földszinti kávéház természetesen továbbra is királyi pompájában tündököl. A Nagykörúton jellegzetes eklektikus stílusával hívja fel magára a figyelmet.

A külső szobrok, a bejáratnál található tizennégy bronz ördög faunszobor Senyey Károlynak köszönhetők. Ezek főként a mitológiából származtatható csúfolódást és érzéki örömöket szimbolizálják, melyek szorosan köthetők az irodalomhoz, a művészet finom árnyalataihoz.

El Asmodáj alakja a kávéhoz és a gondolkodáshoz köthető jelkép szintén a bejáratnál található. Belépve az épületbe, a belső csarnok csavart oszlopokkal tagolt hangulatos, osztott tereket eredményez, melyek között az asztalok, székek kényelmes sokasága helyezkedik el.

Milyen kávét főznek a New Yorkban?

A fine dining étterem kínálata mellett rákukkantottunk a kávék választékára is, ahol szintén mennyei specialitások sorakoznak. A lágyabb csokoládés, latte ízek mellett az igazi frissen őrölt feketéket is megtalálhatjuk. Ínycsiklandó sütemények és torták kíséretében nem maradunk gasztronómiai örömök nélkül, ha borsos áron ugyan, de megkóstolunk néhányat a választékból.

Nem meglepő tehát, hogy a New York kávéház egy legendás helyszín a kávézás történetében. Budapestikén szinte kötelező, hogy ha erre járunk, vessünk egy pillantást erre a szívós és méltóságteljes alakra, s h nem is a kávéház falain belül, de stílusosan ünnepeljük meg sikereit egy csésze szívmelengető kávéval!

U.I.: Ha útra kelsz, akkor sem kell lemondanod a kedvenc kotyogósod ízeiről!

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen