Manapság a kávérajongás nem furcsább, mint bármely más szenvedély. Azonban a történelem korábbi zugaiban is akadtak olyan alakok, akik egy napot sem tudtak volna elképzelni nélküle. Nem hibáztathatjuk érte őket, hiszen mi is imádjuk ezt a sokoldalú italt. Kezdődjön hát a történelem óra!

A történelem könyvekben számos olyan eseményre bukkanhatsz, amelyek szorosan kapcsolódnak a kávézás élményéhez.

Mindez persze önmagában nem olyan meglepő. Mostanában sem ritka, hogy a legérdekesebb beszélgetések éppen egy csésze felett hangzanak el. Lássuk, hogyan vélekedtek a kávéról a régebbi időkben!

Történelmi alakok, akik imádták a kávét

Honoré de Balzac, francia realista író, akinek olyan regényeket köszönhetünk, mint például a Goriot apó, igazi fanatikus volt. Akár napi 50 adag kávét is elfogyasztott munka közben. Ezt egyébként jobb nem ellesni tőle, ugyanis ekkora mennyiségben a koffein meglehetősen káros.

A híres zeneszerzők között is akad olyan, akit különleges viszony fűzött a kávéhoz. Beethoven a mendemondák szerint annyira szerette a frissen pörkölt kávét, hogy maga válogatta össze az ehhez szükséges 60 szemet. A szertartás után pedig hosszú, meditációs sétákat tett.

Kávéházi események

A kávézókban való időtöltés sem új keletű szokás. Sőt, több fontos esemény is egy-egy kávéházban került kiötlésre. Ilyen például a nagy francia forradalom, vagy az amerikai polgárháború, melyek helyi kávézókból indultak útnak, hogy aztán örökre bevésődjenek a történelembe.

Azonban nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy ilyen jeles történésekre bukkanjunk. Az 1848-as forradalom résztvevői is a Pilvax kávéházban gyűltek össze, hogy megszervezzék a szabadságharcot.

Nem érdemes tehát lebecsülni a kávézás erejét, hiszen a fentiekből is látható, hogy mekkora hatással volt a különböző korok alakjaira. Te talán szabadságharcot nem, de egy-egy jó élményt biztosan bezsebelhetsz, hogyha neked is ez a kedvenc időtöltésed.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen