Egyre csípősebb hidegek leselkednek a kávé fanatikusokra mostanában. A célpont éppen ezért egy novemberben is durván 20 fokkal melegebb éghajlat: Brazília. Itt valószínűleg ebben a pillanatban is nagy népszerűségnek örvendenek a jeges kávécsodák. Rioban talán teljesen megszokott dolog a jó kávé, nekünk pedig zseniális indíték arra, hogy bemutassuk az édes arabica születéstörténetét!

A világ kávétermelésében Brazília egyharmad részt biztosít a lelkes ínyenceknek. Teszi ezt 27 ezer négyzetkilométeren úgy, hogy a kávé eredetileg nem is egy őshonos növény a területen! Francisco de Melo Palheta az első kávécserjét az 1720-as években ültette el Pará államban. Utólag is köszönjük meg neki. Ezt követően durván 150 évbe tellett, mire a világon is meghatározó kávé nagyhatalomként tekintettek Dél-Amerika legnagyobb országára.

Édes, krémes Yellow Bourbon

Nem csak, de főleg arabicát termesztenek, ami ebben a régióban különösen alacsony savtartalmat produkáló kávészemeiről lett híres. Az édeskés, lágy és krémes ízvilágot a régió fekvésének köszönhetjük. Más, magashegyi kávétermelőkhöz képest jóval lentebb helyezkednek el ezek az ültetvények.

Az egyik legkülönlegesebb ízt Yellow Bourbon, ami a fiatalon szüretelt cserjék terméséből készül. Ezek a gyakori szüretelés mellett egyre nagyobb terméseket hoznak, melyek egyre enyhébb aromával rendelkeznek. Az alacsony savasság mellett ez adja az aranysárga whiskeyről elnevezett szemek különlegességét.

Confeitaria Colombo

A január folyója nevet viselő Rio de Janeiro Brazília második legnagyobb városa sok mindenről híres szerte a világban. A Cukorsüveg-hegy, a Maracanã Stadion, és a Megváltó Krisztus-szobor mellett fantasztikus kávéjáról és kávéházairól is.

A világ 10 legszebb kávéháza között nyilvántartott Confeitaria Colombo európai építészeti stílusjegyeket hordoz, mely nem véletlen. A kávéházat ugyanis 1894-ben két portugál alapította. Az 1900-as években fa bútorzattal, ólomüvegekkel, és lenyűgöző kristálycsillárokkal az Art Nouveau jegyében felújították, így érve el fényűzősége csúcsára.

II. Erzsébet királyné és I. Albert, belga király is ellátogatott a fenséges helyre, így híres törzsvendégei mellett, ők is a hely hírnevét öregbítik. A költők és írók, újságírók, aktivisták nyüzsgő kapcsolati hálójának kedvezett ez a kávézó is. A brazil irodalom krémje egyfajta nonprofit szervezetként, Academia Brasileira de Letras néven törzshelyeként tekintett a helyre.  

A politikusok sem akartak lemaradni az édes arabica nyújtotta luxusról. Getúlio Vargas, és Juscelino Kubitschek is tiszteletét tette itt egy-egy szabad órájában, vagy épp tárgyalások helyszíneként kiválasztva a Colombot.

A vidéki lány, a halászlé és a kókuszgolyó

A Capirinha (kájpirinyá) vidéki lányt jelent, és történetesen a brazilok nemzeti italáról van szó, mely a híres rumszerű italból, a Cachaça-ból (kásásza) készült koktél zöldcitrommal, jéggel és cukorral. Nem meglepő, hogy a minden érzéket elvarázsoló ital igazi tradíciónak örvend a régióban. A cukor és az alkohol, többek között a rum, és valahol a kettő között kialakult melasz gyártása összefonódik a brazilok leghíresebb termékeivel.

Érdekes felfedezés lehet megvizsgálni, hogyan készítik Rioban a nálunk halászléként ismert, laktató nemzeti eledelüket. Az ötlet nem sokban különbözik, az összetevők azonban változnak. Tengergyümölcsiből, paradicsomos, paprikás pörköltalappal készítik el a Moqueca-t, majd kókusztejjel dúsítják. Egytálételként rizzsel fogyasztják.

Hasonlóan ismerős lehet a „hamis kókuszgolyójuk”, amiből nemes egyszerűséggel kihagyják a kekszet és a tiszta kakaóport tejben, vajban fürösztés után fehér színű csokiforgácsba hempergetik. Kávésüteményekben gazdag kínálattal találkozhatunk errefelé, ezért érdemes néhányat közülük otthon is kipróbálni.

Egy jó kávé mellett olvashatunk még a brazilok eszméletlen ásványikincs lelőhelyeiről, a banánról, a rizsről is, de az élővilág egésze tündöklő sokszínűséggel büszkélkedhet. A brazil szupermodelleket pedig a világ leghíresebb strandjain csodálhatjuk meg errefelé.

Kellemes kikapcsolódást és jó kávézást kívánunk!

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen