Az azonos nevű Centrál Kávéház Budapesten az V. kerületben szintén egy nívós lehetőség az érzéki gyönyörök kávé általi élvezetére, de az egyébként egészen közeli, bécsi székhelyű névrokon éves szinten 480 ezres vendégforgalmával egy igazi európai látványosságnak számít és külön fogalommá nőtte ki magát az ausztriai fővárosba látogatók körében.

Ferstel palotája újköntösbe bújtatva

A gótikus stílusban épült palota 1855-ös megvásárlásától az Osztrák Nemzeti Bank és tőzsde, valamint a Jegybank épület volt. A megrendelők Heinrich von Ferstelt bízták meg ennek átalakítására. Ritka egybeesés, hogy egy épületet épp a tervezőjéről nevezzenek el, de az alkotás nagyszerűsége miatt, későbbi átalakítása után ráragadt a Ferstel palota név.

A 1800as évek banki megrendelői kívánságára egy környezettudatos, letisztult és funkcionális épület kialakítása volt a cél. A tőzsdei csarnokok mellett piac és egy impozáns kávézó is kialakításra került, mely több mint 140 éve funkcionál a világ egyik leghíresebbjeként az osztrák főváros I. kerületében, a Herrengasse-n.

A bankárok és a börze dolgozóinak kígyózó sorait mára már a turisták tömegei alkotják, ugyanis nem csak építészeti, de gasztronómiai szempontból is különleges, kultikus helyről beszélünk. A kávék mellett a csodálatos cukrász- és péktermékek is helyet kapnak, mint például az egyik leghíresebb, a házi rétes.

A második világháborúban légitámadások következtében az épület jelentős része károsodott, így a Café Central 1975- 1982 között új köntösbe bújt, kifinomult, elegáns díszítésekkel ruházták fel mielőtt újra kinyitotta volna kapuit. Azóta a korábbi tőzsdei színtereken ritkábban tárgyalások, ülések és politikai, vagy tudományos előadások kerülnek megrendezésre, eredeti funkciójának búcsút intett, miután az újjáépítés során magántulajdonba került.

Peter Altenberg bejelentett lakcíme, Freud rendelője

A kávéház első üzemeltetői a Pach testvérek voltak azok, akik a hangulat és kínálat magas színvonalával népszerűvé tették a helyet. Szinte komikusan hangzik, ha elképzeljük, hogy a kor nagyjai, mint Freud, a pszichológus, Adolf Loos, az építész, és példának okáért Franz Kafka író, Arthur Schnitzlerrel és Stefan Zweiggal kiegészülve szivar és kávé mellett alkotásba burkolózik. Sztálin, Hitler, vagy Trockij is elfogyaszthatott itt néhány feketét és almásrétest a forradalmak, háborúk megtervezése közben.

A hely rajongói köre, önmagukat centralistáknak nevezve számos történelmi irányvonalat és irodalmi mérföldkövet jelöltek ki a Central falai között. Peter Altenberg, író egészen odáig merészkedett, hogy szeretetének jelképeként a kávézót adta meg bejelentett lakhelyként. Ezt az elköteleződést közvetlenül a bejáratnál egy róla készült szobor felállításával hálálták meg.

A nyitott légkört az is mutatja, hogy az első olyan hely a környéken, ahova nőket is beengedtek. Ezek az „engedmények” minden országban jól példázzák a fejlődést, a jövőbe mutató gondolkodás kezdetét.

143 év, 250 újság 22 nyelven, 320 ezer csésze kávé, 55 ezer almás rétes

Beszédesek a számok is, ha egy kicsit a kávézó mindenkori történetében kotorászunk. Megdöbbentő, hogy a század elején már 22 nyelven megjelenő, 250 féle újság közül válogathattak az idelátogatók, ami ma is kiemelkedő választékkal kecsegtet. Éves szinten 320 ezer csésze kávé és 55 ezer „Apfelstrudel” fogy a pultokból.

Lévén, hogy a közeli Bécsről van szó, nagy szeretettel ajánljuk mindenkinek, hogy próbálja ki egyszer a helyet! Illetve, ha már ott van, akkor egy saroknyira tőle keresse fel Széchényi István szülőházát is a Herrengassén!

Jó mulatást, jó kávézást kívánunk!

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen