Lássuk csak, mivégre vált a Flórián Kávéház a világ egyik legszebb kávéházává a nemzetközi zsűritagok szemében, és induljunk el egy kisebb itáliai körútra ezen a kávészerető, mediterrán vidéken!

Egy legendás kávékultúra

Sűrű, erős kávéjáról híres a tradicionális olasz kultúra, mely a történelem során a mediterrán vidék perzselő melegéből és a frissítő sziesztákból fakadóan előszeretettel fogyasztja ezt a vérpezsdítő nedűt. Mind világszínvonalú törekvéseikből a tökéletes kávéreceptek megalkotásában, mind a kávégépek és eljárások fejlesztésében élen járnak.

Kávéházaik ezt a professzionális, ugyanakkor kényelmes és családias légkört biztosítják a pihenni, felfrissülni vágyóknak. Olaszország emellett többek között a Római Birodalom örökségéből táplálkozva, és mindenkor elképesztő művészeti alakjaival a csodálatos időutazások egyik legnagyobb modernkori civilizációja.

A világ egyik legrégebbi kávészentélye

1720 december 29-én nyitotta meg kapuit az “Alla Venezia Trionfante”, vagyis a Győzedelmes/ Diadalmas Velence mindössze két, egészen egyszerűen berendezett teremmel. Velencében a Szent Márk téren, vagyis a Piazza San Marco területén pillanatok alatt a tulaj Floriano Francesconi után Caffè Florianként vált híressé. Ezzel a majd’ 300 évvel ezelőtti ünnepélyes megnyitással Olaszország legrégebbi kávézója címet birtokolja, a világon is csak egyedül a Párizsi Café Procope épült korábban, amiről hamarosan szintén írunk néhány sort…

Már a kezdetekkor is nívós találkahelyet biztosított az olasz és külföldi képzőművészeknek, íróknak, költőknek és szellemi vezetőknek egyaránt. Emellett hamar vált a turisták közkedvelt célpontjává. Méltóságteljes eleganciájával mind a mai napig a Procuratie di San Marco, vagyis magas rangú méltóságoknak épült egyházi, építészeti remekművek, magyarul prokuráciák oszlopos tagja.

VIP vendégek Velencében

Már a kezdeti időkben itt szürcsölgette rövid, bivalyerős olasz kávéját Carlo Goldoni drámaíró fejedelem, Goethe a maga nagyságában, vagy példának okáért a legendás, velencei származású Casanova. Apropó Casanova… a Caffè Florian volt az egyetlen olyan kávéház, ahova a nőknek is szabad volt a belépés!

Telt múlt az idő, és sorra látogattak el ide Lord Byron, Marcel Proust és Charles Dickens két lábon járó legendás alakjai, hogy találkozzanak, megismerjék egymást, és ihletet merítsenek az itáliai hangulatból, vagy épp megnyugvást leljenek benne.

Kosztolányi Dezső, hogy magyar óriásokat is megemlítsünk, szintén szívesen látogatott ide utazásai során.

Florian az 1800-as évek környékén már a családtagoknak is nagyobb beleszólást adott az üzlet vezetésébe. Közös erővel, családi összefogással a francia jakobinusok támadását is átvészelték, végül fia, Antonio vette át apjától az akkorira már fényűző sikereket megélt kávéházat.

Flórián és a 4-es szám misztikuma

1750-re a Florian a kezdeti kettő után már négy tágas teremmel büszkélkedhetett és ajtaja a különböző társadalmi rétegek előtt is kitárult. A 18. század közepén egyike volt azon helyeknek, ahol Gasparo Gozzi újszerű napilapját a Gazzetta Veneta-t lehetett megvásárolni és jóízű beszélgetések kapcsán irodalomról, filozófiáról, építészetről elmélkedni a nyüzsgő asztaloknál.

1870 körülre a négy termet már különböző jelentéstartalommal ruházták fel. „La Sala degli Uomini Illustri”, vagyis a híres férfiak terme, és a “Sala delle Stagioni”, vagyis az évszakok terme, ahol négy női alak festménye a négy évszak motívumait hordozza. A másik két terem közül az egyik a távol- kelet motívumait idézi, a másik a tudományok és művészetek pompáját mutatja be.

1920-ban egy újabb, ötödik teremmel bővült a kávézó, melyet tükrökkel és aprólékos, fából készült díszítéssel tettek a szabadság terme címhez érdemessé. Jól látszik, hogy ez a csodás hely eszmeiségében nem csak a négy évszak, de a négy világtáj, nők és férfiak, művészek és világjárók előtt is nyitva állt, és nyitva áll a mai napig.

Ha egy Szent Márk téri séta nem is azonnal, de egy prémium minőségű kávé bármikor elérhető lehet a lelkes kávérajongók számára! Olasz kávéink és kávéspecialitásaink közül minden évszakban válogathatsz.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen