Neked is van bakancslistád? Ha még nincs, legfőbb ideje, hogy írj egyet. Elvégre ez remek módja annak, hogy gondoskodj a tartalmas és izgalmas életről, amiről szívesen mesélsz majd az unokáidnak. Vannak, akik adrenalinnal teli élményekre vágynak, mások utaznak. De vajon mi a helyzet a kávérajongókkal? Mi kerül egy coffee geek bakancslistájára?

Természetesen a világ tele van olyan kávés élményekkel, amelyeket mindenképpen érdemes megejtened az életed valamely szakaszában. Legyen szó egy különleges helyszínről, egy új tapasztalatról, vagy a kulináris élvezetekről, a kávé rengeteg izgalmat tartogat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat ezek közül, amelyek méltó helyen lesznek a te listádon is.

Kávék, amiket feltétlenül kóstolj meg!

Mára már nem ritka jelenségek a speciality kávék. Ám nagy öröm, hogy a lelkes baristák újabb és újabb finomságokkal rukkolnak elő, ahogy az idő halad. Az édesszájúaknak a süteményes fűszerekkel dúsított kávék, az erősebb élményeket keresők számára az alkoholos italok, az igazi különlegességekre vágyóknak pedig a virágokkal turbózott specialitások lesznek nyerők.

Előző cikkünkben már megosztottunk néhány izgalmas érdekességet a zöld kávéról is. Nem próbáltad még, akkor legfőbb ideje, hogy megtedd. Amellett, hogy jótékony hatással lehet a szervezetedre, egészen új ízélményt is tartogat számodra. Lágy, édes ízével egészen más tapasztalat lesz, mint a kesernyés eszpresszó, amit megszoktál korábban.

És ha már különlegességek, ne feledkezz meg a Közel-Kelet odaadó és különleges kávékultúrájáról. Habár ezek a kávék a hozzájuk tartozó szertartással teljesek, ha nincs lehetőséged részt venni, legalább egy kóstolót ejts meg mindenképp. A hagyományos, fémedényben készült török kávé egy kis kardamommal megkoronázva igazán izgalmas elegyet alkot.

Kávés élmények, amelyeket nem érdemes kihagynod

Magyarország történelmének egyik legjelentősebb eseménye egy kávéházban vette kezdetét. Ugye tudod, melyikről beszélünk? Természetesen a Pilvax kávéházról. Sajnos a kávéház már nem áll, viszont ez nem jelenti, hogy ne látogathatnál el a kedvenc történelmi helyszíneidre egy finom kávéval. Élveztél már egy finom cappucino-t például a Budai várban? Eljött az ideje, hogy megtedd.

Ha igazi rajongónak érzed magad, akkor a népi hagyományoknak is érdemes egy esélyt adnod. Ha a kristálygömböt és a teafüvet már unod, akkor próbáld ki a kávézaccos jóslást! A jövendőmondás ebben az esetben is hasonló, mint teázáskor. Az elfogyasztott ital után egyszerűen vizsgáld meg, milyen formát ölt a zacc. A figurák megsúgják a jövődet.

Fentebb már említettük, hogy ne hagyd ki a tradicionális török kávé. Ha már különleges kávézási formáknál tartunk: mi lenne, ha a megszokottól eltérően készítenéd el a kedvencedet? Ha eddig kotyogóssal készítetted, akkor ideje, hogy beszerezz egy Aeropresst, vagy megpróbálkozz a filteres kávéfőzéssel.

A fenti ötleteken túl persze tovább is gyarapíthatod azt a bizonyos bakancslistát. Elvégre a jövő még rengeteg új élményt tartogat a kávézás terén is. Egy bakancslista akkor igazán jó, ha a saját vágyaiddal töltöd meg, amelyeket beteljesítve az életed egy lépéssel közelebb kerülhet a teljességhez.

Persze az is megeshet, hogy a te vágyaid nem a kávéhoz kötnek, csak egyszerűen szereted a kellemes ízeket. Ilyen esetben sem érdemes spórolnod az élményen, hiszen egy jól elkészített, minőségi kávé elvarázsolhatja a napodat.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen