Napjainkban fontos téma a környezettudatos élet, ökológiai lábnyomunk és a klímaváltozás kapcsolata. A természet megóvása mindnyájunk közös érdeke és feladata, melyhez akár olyan apróságokkal is hozzájárulhatunk, mint kávézási szokásaink tudatosítása. Ökológiai lábnyomunkat ugyanis anélkül is hatékonyan csökkenthetjük, hogy megválnánk legkevesebb szenvedélyünktől.

Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttük nektek a környezettudatos kávézással kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat!

Ne használjunk elektromos kávéfőzőt

A legtöbb háztartás hatékonyságuk és egyszerűségük miatt előnyben részesíti az elektromos kávéfőzőket. Ezek a gépek valóban gyors alternatívát jelentenek, ha a reggeli kávé lefőzéséről van szó, azonban tudnunk kell azt is, hogy napi használatuk rengeteg energiafogyasztással jár. Minél inkább mérsékeljük tehát használatukat, annál kisebb villanyszámlára számíthatunk, és annál jobbat teszünk saját környezetünknek is.

Ez nem azt jelenti persze, hogy le kellene mondanunk a kávézás nyújtotta élvezetekről. A reggeli „fekete leves” elkészítésére több, környezettudatos lehetőség is rendelkezésünkre áll.

A leginkább ismert és széles körben elterjedt megoldást a hagyományos, „kotyogós” kávéfőző használata. Ez az eszköz nem csak egyszerű, de olcsó és környezettudatos alternatívát is jelent a kávézásra. Az egyetlen hátránya, hogy az elektromos vetélytársaival szemben némileg lelassítja a főzés folyamatát, cserébe azonban nagyon finom, aromás kávét készíthetünk vele.

Az elektromos kávékészülék napi használata az áram nélkül működő french press eszközök, vagy a cold brew módszer alkalmazásával is hatékonyan csökkenthető. A cold brew kávé elkészítésének fortélyaival egy régebbi bejegyzésünkben is megismerkedhetsz.

Ne használjunk műanyagpoharat

A legnagyobb fenyegetést környezetünkre az óceánokba, tengerekbe kerülő műanyaghulladék jelenti. Akadnak olyan, műanyagból készült eszközök, melyek használata a hétköznapok során sajnos elkerülhetetlen. Nem tartoznak ezek közé azonban az olyan használati tárgyak, mint a szívószálak és a műanyagpoharak, melyek alkalmazását az elmúlt időszakban még a nagyobb gyorsétterem-láncok is próbálják visszaszorítani.

Próbáljuk meg mi is kerülni a felesleges hulladéktermeléssel járó, egyszer használatos poharak használatát!

Otthon és munkahelyünkön könnyedén ihatunk saját csészénkből vagy bögrénkből is, a legtöbb kávézóban pedig az elvitelre kért italok mellé már környezetbarát opciók közül is válogathatunk. Ezek készülhetnek újrahasznosítható papírból, bambuszból, de sok helyen lehet többször használatos műanyag, vagy hőálló üvegből készült poharat vagy csészét is kapni.

Mellőzzük a kapszulás kávét

A kapszulás kávé elkészítése gyors, egyszerű, és a legtöbb esetben a végeredmény is finom. Az egyetlen probléma mindössze annyi, hogy ha csak napi egy csészével számolunk, már akkor is rengeteg, felesleges műanyaghulladékot termelünk használatával.

Ha gyors és kényelmes, mégis környezettudatos megoldásra vágyunk, a kapszulás kávék helyett választhatjuk a hasonlóan egyszerű, párnás megoldást, hiszen a műanyaghulladék ezáltal is lényegesen csökkenthető.

Ha tehetjük, vásároljunk fair trade kávét

Manapság már egy hipermarketbe belépve is bőségzavartól szenvedünk. A polcok ugyanis a rengeteg ismert márka mellett egy csomó kávékülönlegességtől is roskadoznak. Rengeteg új, csábító lehetőséget próbálhatunk ki, és a különböző fajták és árkategóriák mellett akár a származási hely, az elkészítési mód, vagy épp környezettudatossági szempontok alapján is válogathatunk.

Próbáljunk meg ezek közül minél tudatosabban választani, és törekedjünk arra, hogy fenntartható fejlődést támogató, környezettudatos termelőktől vásároljunk! A kávé esetében a származási hely, az aratás metódusa, valamint a szállítás módja is sokat jelenthet abból a szempontból, milyen ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után egy csésze forró, finom fekete elfogyasztása után.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen