Sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy otthon, saját maguk készítsék el a kávéjukat a pörköléstől kezdve egészen a csészébe töltésig. Ez nem is olyan meglepő, hiszen így a saját szájízed szerint alakíthatod a kávédat. Viszont azt már kevesebben tudják, hogyan érdemes hozzálátni ehhez az egész feladathoz és mik azok az apró részletek, amelyekre érdemes figyelni.

Vannak, akik lelkesen belevágnak. De sokakat eltántorít, amikor az első próbálkozás nem úgy sül el, ahogyan azt tervezték. Zöld marad a kávészem, vagy épp ellenkezőleg, sikerül elégetni. Veled is előfordult már? Ne aggódj, a pörkölés gyakorlást igényel, de igazán egyedülálló élményben lehet részed, ha belejössz.

Miért jó a saját pörkölés?

Amikor a boltban megvásárolod a kávédat, legyen az szemes vagy őrölt, a pörkölést nem te határozod meg. Természetesen választhatsz a különböző típusok közül, de arra már nincs lehetőséged, hogy megtaláld magadnak azt az ízvilágot, ami a leginkább megfelelő a számodra.

A pörkölés ugyanis nagyban meghatározza, hogy a főzet milyen ízélménnyel fog megajándékozni, hiszen a megfelelő eljárás nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz a kávé aromája, illetve, hogy mennyire lesz majd erős a végeredmény. A zöld kávét például azért szeretik annyian, mert gyenge és édeskés, de meglehet, hogy te egy hangyányival ütősebbre vágynál.

Persze, ahhoz, hogy a pörkölés jól sikerüljön, alaposabban el kell mélyülni ennek az eljárásnak a művészetében. A reccsenések, a hőmérséklet és a felhasznált kávészemek mind olyan tényezők, amelyek megváltoztatásával szinte végtelen lehetőség áll előtted az eredményt illetően. Ehhez azonban el kell sajátítanod a pörkölés tudományát, hogy tudd, mi történik a kávészemekkel a folyamat során.

Mire lesz szükséged a pörköléshez?

Az első dolog, amit be kell majd szerezned, az egy jó minőségű kávépörkölő. Természetesen, az otthoni készítéshez nem kell ipari méretekben gondolkodnod, de mindenképp járj utána, hogy a szerkezet mire képes, mielőtt megvennéd az első szimpatikusnak tűnő darabot. Ugyanis egy rossz pörkölővel aligha reménykedhetsz iható kávéban.

A pörkölés különböző fázisokból áll. Ezeket a fázisokat előre meg kell tervezned majd, mielőtt munkához látnál. El kell döntened, hogy hány szakaszban akarsz dolgozni, mekkora hőmennyiséggel és azt, hogy gyors vagy lassú eljárással szeretnéd kialakítani a későbbi italod karakterét.

A gyors pörköléssel hamar tudsz sok kávét készíteni, ezért szeretik a nagyipari eljárásokban is alkalmazni. A lassú folyamattal illatosabb, testesebb eredmény vár rád.

Mi történik a kávészemekkel?

Biztosan te is hallottad vagy olvastad már a kávékra vonatkozóan, hogy első reccsenésig, vagy a második reccsenés után. A pörkölés során a szemek valóban reccsennek és az, hogy ez hányszor történik meg és mennyi időt hagysz nekik a pörkölőben azelőtt vagy azután, hogy ez megtörtént, mind lényegesek a kialakított íz szempontjából.

Az eljárás során ugyanis olajok távoznak a szemek belsejéből. Ezek az olajok felelnek az aromáért, viszont könnyedén párolognak és hamar megavasodnak. Ezért fontos, hogy mikor állítod le a kávébabok pörkölését. A munka befejeztével pedig ne felejtsd el jól záródó tárolóba tenni őket. Arra már bizonyára rájöttél, hogy mindez nem éppen egyszerű folyamat. Sok gyakorlást és kísérletezést igényel, mire olyan kávét tudsz készíteni, amit valóban szívesen fogyasztasz el. Ha szeretsz ilyesmivel foglalkozni, akkor ez bizonyára nem okoz majd problémát. Amennyiben nem, akkor még mindig visszatérhetsz a jól bevált, készen kapható típusok.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen