Egy csészényi illatozó, forró kávé tejszínhabbal, tejjel, cukorral, vagy anélkül? Akárhogy is, könnyen jobb kedvre deríti az embert a szomorkásabb őszi napokon egy jó kávé a reggelek, kora délutánok folyamán. A színes falevelek mellett mi is igyekszünk egy kis napsütést csempészni a sorok közé. Most az Atlanti- óceán partvidékét, a Douro folyó tölcsértorkolatának északi peremét szemeltük ki.

Itt fekszik ugyanis Porto városa, mely a borászatokon túl egy különleges kávéház miatt is világhírű… Az ínycsiklandó aprósüteményekről, a jóféle feketéről, és a Roxfort varázslóképzőjének elsőéves tanulójáról is említést kell tenni, ha a diktatúrát megélt és háborús időszakok után talpra álló Café Majesticről van szó. Kukkantsunk be!

Itt született Harry Potter!

Nos, a finom kávé mellé egy jó könyv is dukál. Ha utazásunk során íróóriásokat szeretnénk megidézni, nem kell túl sokat visszamenni az időben, ugyanis J. K. Rowlingot is odaképzelhetjük a csinos asztalok mellé. Bizony, a bestseller Harry Potter sorozat első könyvének első fejezetét éppen ebben a portugál kávézóban vetette papírra az írónő a kilencvenes évek elején.

A Cáfé Majestic története

A Majestic elődje, a Café Elite a múlt század elején, 1921-ben a Rua de Santa Catarina bevásárlóutcáján nyitotta meg kapuit pompás francia art nouveau stílusban. A század közepén a kávézó hanyatlásnak indult, mert az Estado Novo rezsim idején jelentősen megnehezítették az üzemeltetését. Később, 1983-ra műemlékké nyilvánították a gyönyörű építészeti alkotást.

A világhírű műemlék Café Majestic, vagyis a „Fenséges” kávéház néven házszámot és stílust ugyan nem változtatott, de mára már egy tejesen felújított, régi fotók alapján restaurált épületben szürcsölhetünk el egy ízletes feketét. 1994-ben már felújított állapotában nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. A Barrias család közreműködésével újra reflektorfénybe került a Harry Potter könyvek kiindulási helyeként híressé vált kávézó.

A kilencvenes évek elején gyakori vendég volt errefelé Gago Coutinho hadvezér, vagy épp Beatriz Costa, színésznő. Gondolkodók, mint Júlio Resende, írók, mint José Régio, Teixeira de Pascoaes, és Leonardo Coimbra filozófia professzor szintén szívesen töltötte itt az idejét.

A látványos koronacsillár és a Jugend stílusban kialakított tükörterem, melyben alkalmanként egy zongorista játszik szintén kíváncsi turisták ezreit csábítja el egy kávéra, vagy egy tradicionális portugál desszertre…

Sütit a kávé mellé?

A többszáz éves hagyomány egyik legnagyobb szenzációja errefelé a pastéis de nata, vagy pastéis de Belém, melyet eleinte a Szent Jeromos rendi szerzetesek kezdtek árusítani. Apró, kerek, kosárka alakú sütemény levelestésztából, melyet tojássárgájából készült krémekkel töltenek. Eredetileg 400 fokra hevített sütőben, villámgyorsan alapozzák meg a puha krém és a karamellizált cukorréteg csodás együttműködését.

A sütemény manapság pastéis de Belém néven kizárólag egy cukrászdában vásárolható, ugyanis a Jeromos rendi szerzetesek a lisszaboni Belém torony mögött éltek, és a sokáig titkos receptet is itt őrizték. Állítólag egyetlen helyi cukrásznak árulták el a receptet, akinek leszármazottjai 1837 óta egészen a mai napig Belém városában készítik ezt el. Mindenki más csak pastéis de nata néven kínálhat hasonló desszertet.

Nem véletlen, hogy az őszi fagyok közeledtével melegebb tájakra kalauzoljuk el a kávézni vágyókat. A hóesés előtti átmeneti időszakban szívmelengető képzeletbeli, vagy valós célpont lehet Porto városa, ahonnan egyébként a Portugália elnevezés is fakad. Porto az ország második legnagyobb városa, ami Lisszabontól, a fővárostól északra helyezkedik el. Ha errefelé járunk, érdemes a boros pincék felkeresése előtt egy- egy kultikus kávézót is útba ejteni.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen