Sorozatunk folytatásaként most ellátogatunk a cseh fővárosba, Prágába, hogy egy egészen különleges túlélőt mutassunk be! A Café Imperial az egyik legjobb példa arra, hogy a kávé és a kávézás milyen hatalmat képvisel a kultúrák fennállásában és a történelem megannyi színterén.

Nézzük meg, hogyan alakult ez az Imperial esetében egészen a 14. századtól…

Lenyűgöző születéstörténet

Egészen 1383- ig visszavezethető, írásos feljegyzések bizonyítják az épület fennállását a Na Poříčí és Zlatnická utcák találkozásánál. Akkoriban még egybeolvadt a szomszédos sorházakkal és valószínűleg lakóházként funkcionált.

1648-ban azonban a 30 éves háború végeztével, a svéd ostrom idején lángokban állt és porig égett. Egészen 1730-ig várakozott így, roskadozó gerendái alatt, érintetlenül.

Újjászületések

A 18. század elején a romos épületet teljeskörűen felújították és vadonatúj falain belül egy kellemes fogadó „U černého orla“ , vagyis Fekete Sas néven kezdett üzemelni.

A háborús veterán megpróbáltatásai ezzel nem értek véget. A párgai tatarozási akcióterv keretein belül ugyanis 1913-ban újra lebontották és nekiláttak a felújításnak.

Nem is akárhogyan! Jaroslav Benedikt építészeti vállalkozása ezúttal a rengeteg pusztításra válaszolva világhíres épületté varázsolta a csehót. A profi munkának köszönhetően Imperial néven – kultikus kávéházával karöltve – luxushotelként vonult be a történelembe.

Jan Beneš tervei alapján híressé vált a szecessziós kerámiacsempék és mozaikok káprázatos kialakítása miatt. Az egyedi faragott borítások, a különleges lámpák, és a korabeli bronzdíszek csak még ragyogóbbá tették. Mindezt Josef Drahoňovský szobrászművész alkotásaival koronázták meg.

Így vált ez a hely egy lenyűgöző művészeti alkotáson túl, izgalmas társasági találkozóhellyé. Ahogyan a világ más tájain, itt is elsők között a költők, írók, gondolkodók, és aktivisták pezsdítették fel a kávézni vágyók közösségét. az 1930-as évek végéig többek között a csehszlovák elnök, Tomáš Garrigue Masaryk, Franz Kafka, íróóriás, és a világhírű, morva zeneszerző, Leoš Janáček is megfordult a díszes asztalok között.

Székcsere a közönség sorai között

Az 1939 és 1945 közötti időszakról, ha beszélni tudna, bőven lenne mesélni valója az Imperialnak, ugyanis szemtanúja volt a német megszállásnak. Ekkortájt német tisztek masíroztak az exkluzív asztalok között és elszürcsölték délutáni kávéjukat a háborús övezet kellős közepén. A csehek éppen ezért 1945-ig messziről elkerülték ezt a helyszínt.

A megszállás után ismét főnixként éledt fel a csodás épület a megszokott formájában, de teljesen új közönség költözött be a régi helyére. Az 1948-as államosítást követően ugyanis a szakszervezeti szövetségek fennhatósága alá tartozott és 1989-ig bezárta kapuit az átlagos vendégek előtt.

Az Imperial fordulatos történetéből már rájöhetünk, hogy nem adja fel egykönnyen a harcot… A hotel, miután ezt az időszakot is kiböjtölte, pár évtizeden át újra működni kezdett a megszokott kerékvágásban. Ráadásul ismét egy virágzó időszak következett, méghozzá a napjainkban is megcsodálható, modernkori valójában.

2005-től 2007-ig teljeskörűen renoválták a régi stílus és művészeti alkotások megtartásával, hogy Prága egyik leghíresebb és legszebb hotelévé válhasson! Ma is a 20. század első felének eleganciáját és egyedülálló atmoszféráját élvezhetik az idelátogatók.

Reményteli jelenkor és isteni kávé

Ennyi megrázkódtatás és megújulás után bizton állítjuk, hogy az Imperial hotelként és kávézóként is egy megindítóan hősies épület, amit mindenképp érdemes felkeresni, ha alkalmunk van rá. Reggel 7-től este 11-ig nyitva tart és csodás minőségi kávét szolgálnak fel.

Ugyan az árak is borsosak, de különlegességként egy Benedek tojást bármikor megkóstolhatunk. Ez is jól példázza, hogy nem csak a kávék, de az ételek választékában is számos nemzetközi fogás megtalálható az angol reggelitől egészen az amerikai reggelin át, az esti koktélokig minden napszakban találhatunk kedvünkre valót.

Kívánunk ősszel is élményekkel és finom kávéval teli időtöltést!

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen