Baristákról egyre többet hallani, mióta a kávékultúra, illetve a kávézók színes palettája világszerte egyre bővülni látszik. Arról, hogy pontosan lássuk, mi kell ahhoz, hogy egy barista újat mutasson nekünk, és mit tud az, aki világversenyeket nyer a szakmában, kicsit mélyebbre kell ásnunk…

A kávézók séfjei

Mai értelemben egy barista maximálisan tisztában van az adott vendéglátóegység kávékínálatával. A különféle kávék, kávés különlegességek elkészítésén kívül felel azért, hogy a vendégek egyéni igényeit felmérve a megfelelő kombinációkat kínálja.

Itt gondolhatunk a koffeintartalomra, a különböző fűszerek, édesítők és laktóz okozta intoleranciára, vagy egyéni kívánságokra. Ezt követi a gyors és precíz elkészítés, a tisztaság biztosítása és az ízléses tálalás, díszítés.

Egy modernkori kávépincér jó megjelenésével és szakmai ismereteivel gyakorta kizárólag erre a területre összpontosít, hiszen most már Magyarországon is akadnak olyan kávéházak, ahol különálló pultoknál csakis a magas minőségű kávékészítésre koncentrálnak.

Persze néhány sütemény, snack, vagy üdítő, esetleg turmix szintén elkészül a vásárlók kérésére, melyeket a csészék mellett kísérőként felszolgálnak.

Egy tapasztalt séf kreatív munkatársként tevékenykedhet a luxuséttermek konyháiban, ahol ötleteivel, profizmusával egyedi légkört teremt a vendéglátásban. Ugyanígy kávéséfként foghatjuk fel a baristákat, akik nagyban meghatározzák a hangulatot és a mosolygós vendégek számát egy kávézóban.

Azzal, ahogy egy barista a tejhabból mintákat formáz, a csészéket megigazítja, ahogy villámgyors mozdulatokkal, jókedvűen kiszolgál, mesél a kávékészítés tradícióiról, az összetevőkről, és jól láttatja az elkészítés folyamatát, sokat tesz a személyes élmény fokozásáért, és visszatérő vendégek bizalmát nyeri el újra és újra.

Barista vagy bartender?

A bartenderek szintén a vendégek kedvére tesznek, csak többnyire nem napközben, hanem az esti, éjszakai sávokban fellelhetők a night clubok, vagy hotelek bárpultjainál. Ők az alkoholos és alkoholmentes italok, koktélok elkészítésének mesterei. Mixerként a látványhoz is jócskán hozzájárulnak, ugyanis zsonglőrként bánnak a shakerekkel, poharakkal, vagy épp a citromkarikákkal is.

Nem véletlen, hogy gyakran összekeverik a két szakterületet, ugyanis a baristák, vagy a bartenderek sokszor valóban egy emberként látják el mindkét feladatot, illetve sokaknak mindkét képesítése megvan ahhoz, hogy maximális kiszolgálást nyújtson egy egész nap nyitva tartó bár, vagy szálloda nyüzsgő forgatagában.

Világbajnoki aranyérmek

Országos- és világversenyeken bizonyíthatnak azok, akik szenvedélyes rajongói szakmájuknak. Latte Art kategóriában például, ahol a csodás minőségen felül minden szem a tejhabok művészi megjelenésére szegeződik, Juhász Edit 2014-ben a harmadik helyet szerezte meg harminckét induló ország képviselői közül.

Egy másik kategória a Good Spirits, ami az alkoholos kávék, úgynevezett kávékoktélok fellegvára zseniális kombinációkkal kecsegtet. A Cup Tasting versenyében pedig az ízlelőbimbókon a sor: itt különböző kávéfajtákat kell aroma alapján szétválogatni, minél gyorsabban megtalálni a sorba nem illő csészét. A Roasting mezőnyében az őrlőállítás és pörkölés specifikációjában mutatják be tudásukat a világhírű baristák.

Hogyan lehetsz egy percre Te is barista?

Szerezz be egy finom kávét, amit szívesen megkóstolnál. Készíts tejhabot! Hidegen legegyszerűbb egy kis flaskában, vagy shakerben felrázni a tejet, melegen a kávégép gőzfunkciójával érdemes próbálkozni. Díszítsd a kávédat habbal és tetszés szerint kakaóval, fahéjjal, majd kiskanál, vagy fogpiszkáló segítségével próbáld ki, milyen alakzatokat tudsz formálni.

Készíthetsz papírból sablont is, melyet a csésze fölé tartva szitálsz meg színes díszítéssel, vagy csokireszelékkel. Igazi hétvégi móka az egész családnak! A kicsik kakaóval, forró csokival és tejszínhabbal is kísérletezhetnek, így senki sem marad ki a játékból.

Ne feledd! A jó kávé és a bátor kísérletezés alapja továbbra is a minőségi alapanyag, ami jelenleg a sarki közértnél is közelebb van hozzád: itt megtalálod.

Örömteli kávézást kívánunk!

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen