A sütőtököstől az Unicumosig

Konyhabontó ötletek következnek a kávé felpezsdítésére, melyeket könnyedén megvalósíthatunk, ha a hidegebb idő, és a szürke reggelek kreativitásért kiáltanak! Lesz itt tejhab, szirup, nutella és alkohol is. Elő a kávéfőzőkkel, és indulhat az extra kávé workshop!

A boltok polcain november közeledtével már gyülekeznek a sütőtökök, amiket szobrászati remekműnek, vagy éppen egy tál forró, fűszeres levesnek szánnak a megszállott rajongók. De mi van, akkor, ha a sütőtök belekerül a kávéba? Nyugalom, nem egy méteres átmérőjű bögrébe tuszakolt, narancssárga tököt kell elképzelni… elég, ha az ízeket csempésszük be a reggeli csészénkbe. Mutatjuk, hogyan!

Kávé tejjel

A tej fogalma rohamosan kezd kitágulni a kínálat bővülésével, és a tehéntej mellett megjelentek azok a növényi verziók is, melyek nem csak a diétázóknak, de az ínyenceknek is új alternatívákat biztosítanak! A zsírosabb, házi tehéntej egyébként meglepetés lehet azoknak, aki már lemaradt nagymamáink tradicionális ízeiről! A piacon, öko gazdaságokban viszont beszerezhető a tejszínes föllel és édeskés, sűrű aromával megáldott teljes tej, mely a jó kávét eszméletlenül finommá varázsolja!

Az arra érzékenyek és vegán életszemléletűek viszont már évek óta a különféle növényi tejek közül válogathatnak. Érdemes kipróbálni a kávé kapcsán a kókusztejet, a mandulatejet, melyek finom aromát kölcsönöznek a frissen készült feketének. A zabtej, a rizstej, a szójatej szintén elérhető többféle ízben. A kevésbé ismert diótej a leggazdagabb antioxidánsokban, és jó alternatíva lehet az ízesítésre.

Kávé habbal

A tejhab elkészítése rém egyszerű, ezért, ha van plusz egy percünk, próbáljuk ki ezt is. A meleg, forró tejet öntsük jól zárható shakerbe, vagy flakonba és rázzuk fel, majd borítsuk a kávésbögrékbe. Ha tejszínhabról álmodozunk, akkor viszont hűtsük be jól a tejszínt, akár pár percig a fagyasztóban is felejthetjük használat előtt, és habverővel, vagy géppel dolgozzuk ki az ínycsiklandó masszát! Mehet is a pohárba!

Fűszerek, szirupok és díszítés

A lágy, hófehér tejszín és a könnyed tejhab is díszítésért kiált. Legyünk pár percre baristák és szórjunk fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, kakaót, vagy csokireszeléket a pompás halmokra. Csorgathatunk mézet, csokit, fehércsokit, vagy szirupokat a remekműre, hogy legyen mit kevergetni a reggelizőasztalnál. Kicsik és nagyok kedvencei lehetnek ezek az ínyencségek. A gyerekeknek persze kakaót, karamellát, vagy ízesített tejet kínáljuk kávé helyett!

Apropo, karamella… 2 perc alatt készíthetünk egy kis égetett cukrot az édesítéshez, ha pár kanál fehér- barna- vagy nádcukrot pirítani kezdünk egy kevés vízzel egy magasabb falú lábasban, majd szigorúan meleg tejjel apránként felöntjük. Jöhet bele a kávé és kész is vagyunk! Ha díszítésnek szánjuk, kevés tejben kell feloldani, és a hab tetejére csorgatni.

Szirupok tekintetében tényleg óriási választék kínálkozik a klasszikus csokistól, vaníliásától egészen a pisztáciáig. Házilag is elkészíthetjük ezeket unalmas perceinkben, ha cukor és víz sűrűbb oldatához különböző gyümölcsszörpöket, fűszereket adunk és egy-egy napig pihentetjük! Ha kókuszt, csonthéjast, vaníliarudat, egyszóval darabos hozzávalókat használunk, akkor az áztatás végén ezeket távolítsuk el, vagy szűrjük le a szirupból.

“Pumpkin spice”

Ha az amerikai eredetű sütőtökös pitére „szomjazunk” összedobhatunk egy igazi különlegességet. A mézzel ízesített presszókávéhoz kevés vaníliát és sütőtökpürét, majd fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, vagy leegyszerűsítve: készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket adunk és kíváncsian kavargatunk, és mehet is a kóstolás! Egyébként az őszi- téli, adventi hangulat eléréséhez el is hagyhatjuk a sütőtököt, és használhatunk például egy teáskanálnyi alma-vagy narancsszörpöt is a pikáns íz eléréséhez.

Kupica és kávé

Lehetne ez egy vicces mese címe is, de ez esetben az alkoholos kávékra gondoltunk. Régi hagyománya van az ír kávénak, amibe whiskey kerül. Reggel hatkor nem feltétlenül javasoljuk, de a délutáni napzáráshoz remek kiegészítő lehet! A skandinávok állítólag vodkával, az olaszok Martinivel, ezek szerint a magyarok… Unicummal spékelik meg a feketét? Nos, igen. Léteznek ilyen koktélkülönlegességek, melyeket a bátrabbak otthon is kipróbálhatnak!

Jókedvű kávézást kívánunk!

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen