Amikor kilépsz a kotyogós kávéfőző egyszerű világából, akkor könnyedén rájöhetsz, hogy mennyi különböző kávét találhatsz a boltok polcain. Kapszulás, párnás, ilyen pörkölés, olyan őrlés. A laikus szemlélő könnyedén belezavarodik ebbe a sok lehetőségbe, pedig a jó minőségű végeredmény érdekében fontos, hogy tudd, mit veszel.

Vannak olyan tényezők, amelyekre minden alkalommal figyelned kell, míg vannak olyan tényezők is, amelyek a kávégép függvényében dőlnek el, utóbbihoz tartozik például a kiszerelés. Ha pedig még fogalmad sincs, mire van szükséged, most segítünk, hogy megtaláld.

Ezekről sose feledkezz meg

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy ellenőrizd a kávé lejárati idejét. Gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez nem csak a húsok és tejtermékek esetén fontos. Egy lejárt kávé igen kellemetlen ízű lehet és akár még beteg is lehetsz tőle. 

Ha tudod, hogy milyen ízeket kedvelsz, a pörkölést is érdemes leolvasnod a csomagolásról. A sötét pörkölésű kávék aromája általában erőteljesebb, de ezt döntően befolyásolja az is, hogy milyen gépbe teszed és mennyire őrölték finomra. 

Vásárolj kávéfőzőre szabva

A modern kávégépekbe sok esetben speciális kiszerelések szükségesek. Ha kapszulás vagy POD-os gépet használsz, mindig ellenőrizd, hogy kompatibilis-e a készülékeddel. Ezek között nem csak méretben de beltartalomban is lehetnek eltérések.

Amennyiben szemes kávét vásárolsz, gondoskodj a megfelelő kávédarálóról is. Az őrölt kiadásoknál pedig jó, ha tudod, nem minden kávéfőzőbe jó ötlet beletenni őket. Ugyanez elmondható az arabica és a robusta kávékról is, melyek nem megfelelő gépbe téve nem fogják azt az ízélményt hozni, amelyet a kedvenc kávézódban megszoktál. 

Ahhoz, hogy otthon is a legjobb minőségben élvezhesd a kávédat, ezekre a részletekre célszerű kiemelt figyelmet fordítanod. A legöregebb kotyogós is finomabb italt készít, hogyha a beleillő őrleményt vásárolod meg.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen