Sokan gyakran egységesítik a jó kávé fogalmát, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az esetleges ízlésbeli különbségeket.  Természetesen vannak alap kritériumok – vízminőség, kávé frissesség, melyek hiánya esetén nem beszélhetünk jó minőségről, de ízvilágot tekintve nagy különbségek adódhatnak, hogy kinek mi a „finom”.

Éppen ezért érdemes vagy olyan kávé szakértőhöz fordulni, aki széles ismeretekkel rendelkezik gépek, kávé fajták és egyéb eszközök tekintetében, és nem szűkült be a saját területére; vagy az alábbi szempontokat figyelembe véve önállóan gépet és kávét választani. Mindkét esetben gondold végig ezeket, mielőtt elindulsz.

Fontos szempont, hogy milyen jellegű kávét kedveltél eddig, illetve, hogy mennyire vagy vállalkozó kedvű. Mielőtt végleges döntést hoznál érdemes több típusút kóstolni, hogy megismerd az ízlésedet, és ne feltétlenül az eddigi szokásodnak megfelelően dönts.

Alapvetően két irányt különböztetünk meg, a klasszikus olasz kávét és az új hullámos kávékat. Mindkét kávéirányzaton belül léteznek intenzívebb íz világú, karakteresebb fajták és lágyabb, selymesebb aromájú típusok. Így előfordulhat, hogy az adott irányzatban találsz olyan íz jegyekkel rendelkező kávét, melyről eddig azt hitted „nem a te világod”. Érdemes tehát kísérletezni.

Biztos vagy a dolgodban? Akkor…

Ha pontosan ismered az ízlésedet és Te a testesebb olasz kávékat kedveled, akkor sötétebb pörkölésű kávéinkból válogathatsz, az egészen sötét dél olasz pörkölésű Saicaf kávéktól az észak olasz, enyhébb pörkölésű Pellini kávékeverékekig.

Ha pedig a különlegesebb íz világú kávékra vágysz, és nem rettensz meg a gyümölcsös, összetettebb ízektől és aromáktól, Neked a termőterület szelektált, kézműves mikropörkölőnktől származó, világosabb pörkölésű kávéinkat javasoljuk.

A harmónia a legfontosabb

A kávéra vonatkozó igényeid alapos feltérképezése után a megfelelő gép és kávé kombináció megtalálása nagy feladat, de nincs lehetetlen.

Ha hozott eszközzel dolgozol, akkor természetesen abból kell megtanulnod kihozni a legtöbbet, esetleg 1-2 kiegészítőt (például őrlőt, szűrőt) vásárolni hozzá a maximális teljesítmény érdekében. Ebben is tudunk részletes tanácsot adni, kávét és kiegészítőket ajánlani már meglévő gépedhez.

Szerencsés helyzetben vagy, ha épp új eszközt szeretnél vásárolni, így 100%-ig hozzá tudjuk igazítani a Te egyéni igényeidhez. Kínálatunkban megtalálható karos-, pumpás espresso gép, automata kávégép, kotyogó és más alternatív eszközök, mint pl. cold brew, aeropress, french press vagy hordozható kávégép.

Mivel a készítési technológia nagymértékben befolyásolja az elkészült ital jellemzőit, ezért különböző eszközökhöz különböző összetételű, pörkölésű, őrölt kávé esetén megfelelő őrlésfinomságú kávét érdemes használni.

Testre szabottan tudunk Neked segíteni a választásban. Keress minket e-mailen, telefonon vagy személyesen a bemutatótermünkben.

Megosztás:
Írta: Tóth Tibor
Kávés fanatikus, Cady.hu sales manager, gyógyíthatatlan kávé függő