Ahogy közeledik a nyár és a kánikula időszaka, egyre nagyobb igény mutatkozik a jeges frissítőkre. Ez persze nem olyan meglepő, hiszen mindenki keresi a lehűlést a legnagyobb melegben. Gondolj csak azokra a finom fagyikra és jégkásákra, amelyeket egy-egy kellemes séta alkalmával fogyasztasz el. De miért ne készíthetnél otthon is ilyen hűs finomságokat?

Előző cikkünkben már írtunk a cold brew kávéról, melyről nemcsak azt árultuk el, hogy miben más, mint a jegeskávé, de azt is elárultuk, hogy készítheted el otthon. Ez egy remek alternatíva, ha egy kis felfrissülésre vágysz. Ugyanakkor, ha már unod a klasszikus ízeket, akkor itt a remek alkalom, hogy megismerkedj néhány izgalmasabb recepttel is.

Jeges, édes kényeztetés

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy egy kis hűs nyalánksághoz juss, ha továbbgondolod a jegeskávét egy kis fagyival! A legjobb ehhez a klasszikus vaníliafagyi. Csak fogj egy kanalat és helyezz egy gombóc fagylaltod a poharad aljára, majd öntsd rá a hideg, koffeines italt. A nasit elfogyaszthatod kanállal is, vagy megvárhatod, hogy kissé megolvadjon és megihatod szívószállal.

Ha a tejeskávé híve vagy a hétköznapokban, könnyedén készíthetsz belőle egy újragondolt, jeges változatot. Csak önts egy kis tejet a jégkocka tartóba, majd várd meg, amíg teljesen megfagy. Ezek a jégkockák nem csak lehűtik majd a kávédat, de egy füst alatt még a tej is belekerül, így a szokásos kedvenced nyáron is igazán frissítően hat majd rád.

Szereted a karamellát? Akkor ismerkedj meg a karamellás mocchával. Készíts két adag eszpresszót, majd adj hozzá jégkockákat és egy kis karamell fagylaltot, mint fentebb a vaníliás esetében. Végül koronázd meg az egészet egy nagy adag tejszínhabbal. Ízlés szerint adhatsz hozzá még fűszereket vagy csokiszórást is, amitől még édesebb lehet az egész alkotás.

Valami ütősebbre vágysz? Íme, néhány alkoholos, kávés ital

Természetesen a nyár nem csak a tikkasztó meleg időszaka, hanem a legjobb buliké is. Házibulit tervezel? Vagy csak szeretnéd egy kicsit feldobni a napodat valami erősebbel? Akkor próbáld az alábbi alkoholos recepteket!

Ha partira készülsz, akkor egy jeges kávékoktéllal te leszel a nyerő. Fogj egy adag eszpresszót és keverd össze egy kis vodkával. Hűts le egy pohár almalevet jégkockákkal, adagolj hozzá néhány kanál barna cukrot, végül öntsd bele a vodkás kávét. Az eredmény egy igazán különleges, édes koktél, amellyel könnyedén elkápráztathatod a barátaidat.

Amennyiben kedveled az ír kávét, akkor az sem utolsó gondolat, hogy elkészítsd ennek a hűtött változatát is. Csak dobj néhány jégkockát a poharadba, majd öntsd fel egy ütős, whisky-vel megbolondított hosszú kávéval.

Nemcsak az írek tudnak maradandót alkotni, ha kávéról van szó. A németek is igazán fantáziadúsak, ha új, koffeines receptekről van szó. Ismered a Rüdesheimer Kaffeet? Ez egy klasszikus eszpresszó tejszínnel és cukorral, amelybe brandyt adagolnak és máris fogyasztható. Ez a hűvös finomság a brandy híveinek igazi jolly joker lehet.

A fenti receptekkel már biztosan könnyedén átvészelheted a kánikulát. Vesd be vendégségekben, házibulikon vagy csak készítsd el magadnak délután! Ezek a különleges jegeskávék minden alkalomra remekül beválhatnak majd.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen