Ebben a rövid összefoglalóban megnézzük, hogy a nagyi – lassan feledésbe merülő – kávédarálója hogyan veri meg a modern verziókat. Bepillantást engedünk a kávébabok finomhangolt őrlésébe, és szemtanúi lehetünk annak, ahogyan díjnyertes aromák oldódnak ki a jó öreg kotyogós bugyraiból egyenesen a kedvenc reggeli kávéscsészénkbe…

Kávémalmok nyomában

Érintettük már a blogon az őrlés, darálás, pörkölés témaköreit, volt szó világbajnok baristákról, akik mesterfokon végzik el ezt a feladatot. Ritkábban esett szó azonban a masinákról, amik nagyban hozzájárulnak a lenyűgöző végeredményhez.

Az szinte egyértelmű, hogy a frissen darált kávé szívmelengető illata önmagában is megéri az a pár perc fáradozást, amit a házi őrlés megkíván. Másik nagy előny ilyenkor, hogy a frissen ledarált, durvábbra, vagy finomabbra aprított szemek lehetővé teszik, hogy különböző aromákat csaljunk elő a „palackból”.

Alapvetőn a legfinomabbra őrölt kávékból a mesteri eszpresszók készíthetők el, ugyanis a finom kávéporszemek között egészen lassan hatol át a forró víz. Így nagy nyomást gyakorol a kávéfőzőgép, vagy a kotyogós tartályában lévő őrleményre, így erős, testes aromákat eredményez. A durvábbra darált szemek között könnyedén szalad át a víz, így kevésbé intenzív ízhatás érhető el.

Nem mindegy, mit és mivel darálunk!

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen kávébabokat használunk, hiszen az ízeket, a koffeintartalmat a fajta jellegzetességei, az aromákat a pörkölés is befolyásolja. Minőségi szemes kávéink között A-Z- ig elérhető választékból mazsolázhat a kávérajongó közönség!

Egy kávéőrlőben egyébként otthoni használatkor diót, mákot, egyéb csonthéjasokat is könnyűszerrel apríthatunk, vagy kristálycukrot is porcukorrá őrölhetünk, hiszen jó esetben egy éles késsel felszerelt gép, ami a kemény kávébabokkal is játszva elbánik, a mandulával, kesuval, vagy a mogyoróval is meg fog birkózni!

Apropo kések… a gépezet lelkéről beszélünk tulajdonképpen, hiszen lehet egy motor bármilyen erős, ha a késekből nincs elég sok, erős és hatékony darab, ami elvégezné a nehéz, fizikai munkát. A pengeéles kések minősége lehet az elsődleges szempont egy kávéőrlő beszerzésekor. Ezt követi a

Frissen a legfinomabb!

A frissen tartás szintén fontos szempont a választáskor, hiszen ez garantálja nekünk, hogy 2-12 csészényi őrlemény néhány napig ne veszítsen intenzív illatából, aromájából. A tartályok méreténél figyelembe kell venni, hogy milyen mennyiségben használunk kávéőrleményt napi szinten. Egy átlagos háztartásban 10 csészényi adag egyszeri darálása általában kielégítőnek bizonyul. Egy nagyvállalatnál, esetleg forgalmas kávézóban ez nyilván a sokszorosa ennek.

Mérlegelhetjük továbbá, hogy mennyire jól tisztítható a gépezet és a kések, hiszen egy praktikus megoldással időt, energiát spórolunk meg magunknak.

Kávédarálás nagyüzemben

Ipari mennyiségek őrlésénél már egyértelműen egy sokkal magasabb fokozatra kell kapcsolni, ha jót akarunk vendégeinknek, dolgozóinknak. Szerencsére minőség szempontjából a legjobbakat nálunk is megtaláljátok és a részletes leírásokban tájékozódhattok a kések, a teljesítmény az üzemidő függvényében a legtesthezállóbb darabokról.

A fentiek alapján elmondható, hogy a minőségi kávébabok és a helyes őrlési eljárás, a friss, aromás dara illata és íze elvitathatatlanul hozzáad az élményhez, amit a kávézás szerelmeseként igazi felüdülés a mindennapokban!

Szép reggeleket kívánunk!

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen