Számtalan érdekességről beszélhetnénk a kotyogós kávéfőzővel kapcsolatban. Azt például sokan nem tudják, hogy egy olasz mérnök (Alfonso Bialetti) találta fel az 1930-as években.
Most azonban nem történeti kitekintést fogunk tartani, hanem egy 10 lépéses útmutatót adunk a tökéletes kotyogós kávé lefőzéséhez.

1. Végy egy jó kávéfőzőt

Triviálisnak tűnhet, de kulcsfontosságú. Ha beéred a közepesen jó kávéval, a legtöbb típus megfelelő lehet. Ha tökéletes kávét szeretnél, olyan kotyogó kávéfőzőt szerezz be, amely rendelkezik speciális nyomásszabályozó szeleppel, az intenzív, krémes kávé elérése érdekében.

2. A tisztaság mindenek előtt

Néhányak véleménye szerint felesleges folyamatosan kimosni a kávéfőzőt, hiszen “csak” víz főtt benne. Maradjunk annyiban, hogy a vízforralót is rendszeresen tisztítjuk a vízkő- és egyéb lerakódások miatt, a kávéfőző miért lenne kivétel?

3. Nem mindegy, milyen a víz minősége

A csapvízben található egyéb anyagok jelentősen ronthatják az ízélményt. Az ásványvízben található ásványi anyagok nem megfelelő aránya is kiérződhet. Törekedjünk a lehető legsemlegesebb víz ízre. A kávé kiváló aromája legjobban szűrt vízben teljesedik ki. Erre a célra tökéletesen alkalmasak a kereskedelmi forgalomban kapható vízszűrő kancsók.

4. A lelke az egésznek – a kávé

A legteljesebb kávé élmény eléréséhez mindenképpen magas arabica tartalmú szemes kávéból készített őrleményt javaslom. Szemes kávéink tökéletesen alkalmasak rá, így választhatsz közülük ízlésed szerint.  Ha nincs otthon őrlőd, akkor válassz olyan őrleményt, ami gyárilag a kotyogós kávéfőzőhöz készült (mokka). Ilyen például a Pellini TOP TIN vagy a  N.2. Vellutato MOKKA.

5. Pontos mértékekkel dolgozz

A tökéletes kávé titka a mértékek pontos megtartása. 60 ml vízhez 15 g  kávészem (amelyet frissen őrölsz) vagy őrölt kávé, ez a tökéletes espresso receptje.

6. Kerüld az indukciós főzőlapot

A kotyogó kávéfőző bármilyen tűzhelyen használható, kivéve az indukciós főzőlapot. Erre mindenképpen figyelj.

7. Közepes lángon főzd

Ha túl magas lángon főzöd a kávét, könnyen megéghet, ez pedig drasztikusan rontja az ízélményt, kesernyés íze lesz az italodnak. Ha azt hallod, hogy kotyogás helyett süvít a kávéfőző, azonnal vedd lejjebb a lángot.

8. Ne várd ki a végét

Ha alacsony csersavtartalmat és kiváló aromát szeretnél, vedd le a tűzről a kotyogót, amint a kávé ⅔-a lefőtt, és hideg felületen hagyd végbemenni a folyamatot. Így a keserű íz minimalizálható.

9. Azonnal szervírozd

A lefőtt kávét azonnal töltsd ki egy espresso-s csészébe, ne hagyd percekig állni a kávéfőzőben. A créma kilyukad a tetején és minden másodperccel drasztikusan veszít a minőségéből. Ahogy a neve is mutatja: espresso (express – ang.) = gyors/sürgős/azonnali.

10. “A tökéletes kávé nem kér cukrot”

Talán már te is hallottad ezt az örök érvényű igazságot. A kiváló kávé aromáját csak rontja a cukor íze. Ha azonban mindenképpen édesítenéd, javaslom először kóstold meg a’la nature. Tehát az első korty legyen a színtiszta presszó, ha ezt követően is kéri a cukrot, akkor tedd csak bele. Add meg a tiszteletet ennek a nagyszerű nedűnek. Meg fogja hálálni.

Megosztás:
Írta: Jámbor Judit
Lelkes kávérajongó, Cady.hu marketing manager, Blog anyaúristen